
تکنیک های فیلمبرداری و 10 مورد مهم آن
1- تجهیزات و لوازم لازم را تهیه کنید
تجهیزات فیلمبرداری و شناخت و آشنایی کامل آنها یکی از ارکان فیلمبرداری اصولی و حرفه ای می باشد. اگر قصد دارید تکنیک های فیلمبرداری را به خوبی پیاده سازی کنید، باید تجهیزات فیلمبرداری خود را تکمیل کنید. مهمترین تجهیزات فیلمبرداری عبارتند از:
- دوربین فیلمبرداری
- سه پایه
- میکروفون خارجی
- تجهیزات نورپردازی
- گیمبال
- نرم افزار ویرایش فیلم
- سخت افزار ویرایش ویدیو
- امکانات افزودن متن به ویدئو
2- فیلمبرداری خود را برنامه ریزی کنید
اگر می خواهید یک کلیپ موسیقی، تجاری یا فیلم کوتاه بسازید، از ابتدای شروع تا پایان کار، باید تمامی مراحل را از قبل برنامه ریزی کنید. این برنامه ریزی به شما کمک می کند تا فیلم نهایی خود را از قبل تجسم کنید و سکانس های دلخواه خود را تهیه کنید. این برنامه ریزی به عنوان راهنمای شما در هنگام اجرای پروژه فیلمبرداری می باشد، به علاوه برنامه ریزی از قبل می تواند به شما در تعیین زمان مناسب برای روز فیلمبرداری و انتخاب مکان آن و همچنین تجهیزات مورد نظر کمک کند. از طرف دیگر، اگر رویدادی را پوشش می دهید و می خواهید به اندازه کافی آماده باشید، حتما باید یک برنامه ریزی از قبل تعیین شده داشته باشید.
مثال: یک برنامه ریزی برای فیلمبرداری عروسی
برای یک فیلمبرداری عروسی باید موارد زیر را از قبل برنامه ریزی کنید:
- مطمئن شوید که جدول زمانی کل وقایع روز عروسی را مانند کف دست خود از آغاز مراسم تا پذیرایی و پایان آن می دانید .
- یک لیست شات آماده کنید. این لیست باید شامل نکات کلیدی عروسی باشد که نباید فیلمبرداری از آنها را از دست دهید. اولین بوسه زوجین، برش کیک توسط عروس و داماد و سایر لحظات کلیدی که زوجین می خواهند با ثبت آنها جاودانه شوند.
- دقیقا همان طور که سبک های مختلفی برای عروسی وجود دارد، سبک های فیلمبرداری خاصی نیز برای فیلمبرداری عروسی وجود دارد. پس سبک خاصی را انتخاب کنید و با عروس و داماد هماهنگ باشید.
3- نورپردازی مناسب را فراهم کنید
یکی از مهمترین تکنیک های فیلمبرداری استفاده از نورپردازی صحیح هنگام فیلمبرداری می باشد. نورپردازی مناسب، تفاوت زیادی در کیفیت نهایی فیلم شما ایجاد می کند. شما باید انواع مختلفی از تجهیزات نورپردازی را برای ایجاد نور پیش زمینه و پس زمینه و سایه ها در نظر بگیرید. این تجهیزات می توانند گران باشند اما ارزشش را دارند. برای هر سبک فیلمبرداری شما به یک نوع نورپردازی خاص و به تبع آن تجهیزات خاص آن نورپردازی نیاز دارید، پس سبک ها را بشناسید.
4- زمینه را ساده نگه دارید
درهر جایی شروع به فیلمبرداری نکنید، صبور باشید و عجله نکنید و به دقت پیش زمینه و سایه های منطقه مد نظر برای فیلمبرداری را بررسی کنید. در هر جایی فیلم نگیرید. سعی کنید از یک پیش زمینه ساده استفاده کنید یا آن را بهبود ببخشید. نکته مهم در اینجا به حداقل رساندن عناصری است که باعث می شود صحنه به هم ریخته به نظر برسد و توجه شما را از سوژه اصلی جلب می کند. اگرچه مضامین و موضوعاتی وجود دارد که از داشتن صحنه ای به هم ریخته سود می برد، اما ممکن است بخواهید روی بهبود فیلمبرداری خود با اصول صحیح تمرکز کنید، پس ترجیحا یک پس زمینه شلوغ و در هم ریخته را برای فیلمبرداری انتخاب نکنید.
5- ترکیب خود را بهبود بخشید
اهمیت به اصل ترکیب بندی در فیلمبرداری نیز همانند عکاسی از مهمترین نکات برای مبتدیان است. ترکیب بندی یکی از مهمترین تکنیک های فیلمبرداری می باشد. ممکن است یک حرفه ای واقعی بتواند در چند ثانیه اول یک پروژه ویدئویی، ترکیب صحیح را برای فیلمبرداری انتخاب کند، اما یک آماتور با صرف زمان هم نتواند ترکیب صحیح را انتخاب کند. آنچه بسیاری از مبتدیان متوجه آن نیستند این است که ترکیب بندی در فیلمبرداری فقط با هدف قرار دادن سوژه اصلی در وسط تصویر میسر نمی شود و باید به عناصر پیرامون صحنه نیز توجه نمود.
از مهمترین نکات فیلمبرداری در قوانین ترکیب، جایی است که شما باید سر سوژه خود را کمی بالاتر (نه در مرکز) در قاب قرار دهید و هنگام مواجهه با طرفین، برای سوژه یک فضای خالی در نظر بگیرید. نکته دیگر این است که در هنگام فیلمبرداری به پیش زمینه و پس زمینه تصویر برای ایجاد عمق در یک صحنه توجه کنید.
6- محل مناسب را برای قرار گیری دوربین انتخاب کنید
یک اشتباه معمول که مبتدیان مرتکب می شوند این است که نمی دانند چگونه فاصله کانونی لنز و فاصله نسبی دوربین تا سوژه را تعیین کنند. برای ثبت شات های نزدیک از صورت فرد، شماهرگز نباید دوربین خود را نزدیک سوژه قرار دهید زیرا این امر می تواند ناملایمات پوست صورت فرد را بیش از پیش برجسته کند و برداشتن لبه های صحنه برای شما چالش برانگیزتر شود. سعی کنید در این موارد دوربین خود را چند متر دورتر قرار دهید و با لنز دوربین خود با دقت بزرگنمایی کنید. البته قبل از بزرگنمایی با دوربین خود، بد نیست بدانید که شما باید این کار را به جای انجام در وضعیت دیجیتال، به صورت نوری و با لنز خود انجام دهید، زیرا بزرگنمایی دیجیتال باعث کاهش کیفیت کلیپ های ویدئویی شما می شود.
7- از فوکوس دستی استفاده کنید
در حالی که ویژگی فوکوس خودکار در دوربین شما می تواند بسیار مفید باشد، اما می تواند ضبط فیلم شما را در هنگام ورود و خارج از فوکوس خراب کند. نکته اصلی، نحوه استفاده از فوکوس دستی هنگام فیلمبرداری از سوژه مورد نظر است. سعی کنید از چشمان خود استفاده کنید و فوکوس را تنظیم کنید. تنظیم فوکوس به صورت دستی همچنین به شما این امکان را می دهد تا جلوه های جالبی را به فیلم خود اضافه کنید، مانند استفاده از تکنیک “رک فوکوس” که در آن می توانید به صورت پیاپی روی اشیاء مختلف تمرکز کنید. این تکنیک فیلمبرداری برای جلب توجه بیننده در صورت استفاده صحیح، می تواند ابزاری بسیار قدرتمند باشد.
8- تعادل رنگ سفید و دمای رنگ را تنظیم کنید
یک چالش واقعی که بسیاری از متخصصان از آن می گذرند، اصلاح تعادل رنگ و دمای رنگ تصاویر است. درک مفهوم دمای رنگ نیز یکی دیگر از موارد مهم در تکنیک های فیلمبرداری است. تمام منابع نوری دارای درجه حرارت رنگی مرتبط با درجه کلوین هستند که با آن دمای رنگ گفته می شود. رنگ های گرم تر دمای کمتری نسبت به رنگ های سرد تر دارند. دمای رنگ نور طبیعی خورشید در وسط این نمودار قرار می گیرد. تعادل رنگ سفید نیز اصطلاحی است که در فیلمبرداری نیز همانند عکاسی وجود دارد. دوربینهای فیلمبرداری متفاوت، راه های متفاوتی برای تنظیم تعادل رنگ سفید دارند و این به این معنی است که شما باید به دفترچه راهنمای دوربین خود مراجعه کنید. بسیاری از دوربین ها دارای حالات اتو ماتیک و نیمه اتوماتیک هستند که این قابلیت به تنظیم ایده آل تعادل رنگ سفید کمک می کند.
9- از تکنیک های سینمایی استفاده کنید
یک پروژه فیلمبرداری واقعا حرفه ای، ترکیبی از حرکات اصلی دوربین را شامل می شود که نه تنها داستان پردازی را تقویت می کند بلکه بینندگان شما را نیز علاقمند می کند. اگر می خواهید فیلمبرداری خود را به سطح بالاتری برسانید و مخاطبان خود را واقعا تحت تاثیر قرار دهید، شاید بخواهید چند تکنیک سینمایی را به کار ببرید. تکنیک هایی که شما برای استفاده انتخاب می کنید به میزان خلاقیت شما و اینکه چگونه می خواهید صحنه ها را نمایش دهید، بستگی زیادی دارد، اما همیشه ایده آل این است که فقط موارد معدودی را انتخاب کنید که به بهترین شکل داستان شما را بیان کنند. شما نباید از این تکنیک ها غافل شوید چرا که استفاده از تکنیک های فیلمبرداری سینمایی می تواند بیننده را پای فیلم یا کلیپ شما میخکوب کند.
10- از تهیه فیلم های لرزان و تار خودداری کنید
یکی از مهمترین تکنیک های فیلمبرداری نحوه تثبیت دوربین و جلوگیری از لرزش آن هنگام فیلم گرفتن است. به این منظور استفاده از تجهیزاتی نظیر گیمبال، سه پایه و مونود پاد توصیه می شود. سه پایه عامل اصلی در تعیین کیفیت فیلمبرداری شماست. اگر هنگام فیلمبرداری دست شما تکان بخورد، فیلم شما به علت لرزش دست شما، هنگام پخش به اطراف پرش می کند و تماشای آن برای بیننده دشوار خواهد بود. بدون شک بهترین راه حل، خرید یک سه پایه مناسب است. فیلمبرداری دستی معمولا شامل لرزش دست جزئی است و سه پایه این مشکل را از میان بر می دارد. علاوه بر این، یک سه پایه می تواند به بهبود بخش صوتی فیلم شما نیز کمک کند. در این راستا سه پایه به از بین بردن برخی از سر و صداهای به وجود آمده هنگام کار با دوربین فیلمبرداری نیز کمک می کند.