
انواع نورپردازی در آتلیه
حال که با انواع مختلف نورپردازی در آتلیه آشنا شدیم بهتر است مثالهایی عملی را در این رابطه بررسی کنیم. این مثالها در غالب تکنیک «نورپردازی تکنور» (One Head Lighting) و «نورپردازی دو نور» (Two Head Lighting) ارائه میشوند.
نورپردازی تک نور
برای اینکه تاثیر شکلدهی به صورت را به کمک نور، بهتر درک کنیم میتوانیم از یک نور داخل سافتباکس کمک بگیریم. در این صورت، نور تابیده شده به صورت به خوبی قابل تشخیص است. استفاده از یک نور به هنگام نورپردازی در آتلیه سبب میشود تا عکاس، آزادی عمل بیشتری برای کار با سوژه داشته باشد.
شکل نور را نیز به کمک تجهیزات مختلفی میتوان تغییر داد. نورهای سخت سبب افزایش عمق سایهها میشوند و نور نرم، تصویری طبیعیتر ایجاد میکند. نور و سایه دو نقطه مقابل یکدیگر هستند که به هنگام کار با یک نور، بیشتر خود را نشان میدهند. یک عکاس میتواند با کنترل این عناصر، تونالیته یک عکس را تعیین کند.
مثال نورپردازی تکنور
در تصویر زیر، چشم بیننده به دو سوژه یعنی شخص و ساز او توجه میکند. نوعی ارتباط نیز بین این دو سوژه برقرار شده به گونهای که زاویه ساز با زاویه سر و بدن شخص هماهنگ و یکسان است. لباس تیره شخص نیز کمک میکند تا با ترکیب شدن با سایههای پسزمینه، از شلوغ شدن عکس جلوگیری شود. در نهایت، نور کافی برای جداسازی موها و بخش دورتر چهره ـ دورتر نسبت به پسزمینه سیاه ـ نیز فراهم شده است.
برای نورپردازی تکچهره، یک سافتباکس با اندازه متوسط کفایت میکند چراکه اندازه مناسبی دارد و به سرعت سرهمبندی میشود و کنترل آن نیز سادهتر است. در تصویر زیر، نحوه چینش تجهیزات مختلف را مشاهده میکنید. نورسنجی نیز برای این تصویر با مقادیری بین f8f8 تا f16f16 (بسته به عمق مورد نیاز) انجام شده است.
نورپردازی دو نور
به کمک دو نور، عکاس برای نورپردازی در آتلیه خلاقیت و کنترل بیشتری بر نور دارد. از جمله استفادههای معمول نور دوم در آتلیه، بهرهگیری از نور به عنوان «نور پرکننده» (Fill Light) برای کنترل عمق تصویر است. در این میان، Key Light به عنوان منبع اصلی نور و شکل مورد استفاده قرار میگیرد.
راههای خلاقانه دیگری نیز برای استفاده از نور دوم وجود دارد که از جمله آنها میتوان به «نور مو» (Hair Light) نور پسزمینه یا حتی «Rim Light» اشاره کرد.
مثال نورپردازی دو نور
تصویر زیر را به طور معمول میتوانید در وبسایتها و حسابهای کاربری مشاهده کنید. مواردی که باید جهت نورپردازی در آتلیه برای این عکس در نظر گرفته میشد، فیزیک بدنی شخص و قرارگیری آن در قاب عکس بود. تیرگی رنگ لباس سوژه سبب میشد تا تمرکز بر روی چهره سوژه باشد.
برای اینکه خط فک سوژه، لاغرتر به نظر بیاید از نورپردازی رامبرانت کمک گرفته شده است. این کار همچنین سبب شد تا شکل چانه، جذابیت بیشتری را برای خط فک در صورت ایجاد کند. نور دوم به عنوان یک نور پرکننده مورد استفاده قرار گرفت تا سایههای ایجاد شده توسط Key Light پر شوند. این کار در نهایت تصویری نرم با کنتراست پایین فراهم آورد. در گوشه راست تصویر زیر میتوانید تجهیزات و نحوه قرارگیری آنها در تصویر را مشاهده کنید.